Duitsland Gids: Onderwijs
Hier vind je informatie over studeren in het buitenland en over onderwijs in het algemeen. Ook is er informatie beschikbaar over universiteiten, toelatingseisen en over hoe het onderwijsstelsel in de praktijk in zijn werk gaat.
-
Introductie
Het Duitse onderwijssysteem
Duitsland was één van de eerste landen die de leerplicht heeft geïntroduceerd. Onderwijs voor kleuters is optioneel en wordt verstrekt voor alle kinderen tussen de drie en zes jaar oud. Daarna is het verplicht om voor de komende tien tot dertien jaar naar school te gaan.
meer -
Staats- of privéschool?
Onderwijs kiezen voor je kind
Bij de keuze tussen staats- of privéschool in Duitsland moet men kijken naar doorslaggevende factoren zoals de onderwijstaal, de leeftijd van de kinderen en de werkuren van de ouders. Daarnaast spelen voorgaand onderwijs en toekomstige studiekeuzes ook een belangrijke rol.
meer -
Openbare scholen
Cijfersysteem, inschrijving en lesuren
In Duitsland ontwikkelt elke deelstaat ( Land) haar eigen onderwijsprogramma, bepaalt haar eigen onderwijsdoelstellingen en bepaalt haar eigen normen. Hoewel de onderwijsnormen doorgaans zeer hoog zijn, kunnen deze beduidend afwijken tussen de verschillende Länder.
meer -
Privé scholen
Waldorfschulen, godsdienstige en internationale scholen
In Duitsland zijn er diverse alternatieven naast het openbare schoolsysteem. De meeste scholen zijn niet echt privé scholen en sommige beweren dit wel te zijn, maar in werkelijkheid zijn deze afhankelijk van overheidsfinanciering en opereren vaak onder dezelfde regels als openbare scholen.
meer -
Hoger onderwijs
Universiteiten en Hogescholen
Duitsland heeft meer dan 220 instellingen voor hoger onderwijs, inclusief openbare universiteiten (traditionele en technische), privé universiteiten en een groot aantal gespecialiseerde instellingen (zoals kunstscholen of godsdienstige scholen). Iedereen die Abitur (VWO) behaalt kan aan deze instellingen worden toegelaten.
meer -
Diploma’s
Duitse titels en graden van universiteiten
In Duitsland zijn er in principe drie soorten universitaire graden: een MA, wat een academische kwalificatie is (doorgaans in kunstvakken), een Diplom, wat gelijkwaardig is maar dan in wetenschap, en een Staatsexamen, die geldig is voor carrières die worden gecontroleerd door de overheid (zoals leraren en advocaten).
meer