Veel universiteiten bieden gesubsidieerde woonruimte aan voor Zwitserse, en voor internationale studenten. Meestal gaat het om een kamer in een gedeelde flat/appartement, maar soms ook appartementen voor families.
De huurprijzen voor gesubsidieerde studentenflats liggen meestal ver beneden de marktprijzen. De kwaliteit is erg variërend, en hangt nauw samen met de leeftijd van het gebouw. Oude gebouwen kunnen vaak saai en deprimerend zijn, terwijl nieuwe of gerenoveerde gebouwen vaak hogere leefstandaarden bieden.
Jammer genoeg is het aantal gesubsidieerde woningen gelimiteerd. Je kunt je het beste zo vroeg mogelijk bij de universiteit inschrijven voor een gesubsidieerde woning, daar er lange wachtlijsten zijn.
Vraag je universiteit waar je je kunt aanmelden voor een gesubsidieerde woning, en vraag ze naar meer informatie. Een overzicht van de Studenten jeugdherbergen kan gevonden worden op de website van "the Swiss Rectors’ Conference" - www.crus.ch/mehrspr/iud/wohnen.html (in het Duits, Frans, Italiaans & Engels).
Een woonruimte delen
Wanneer je naar Zwitserland komt, kun je misschien overwegen om een appartement of flat te delen met anderen ( Wohngemeinschaft/colocation). Als je elkaar goed ligt, kan het leuk zijn om een appartement te delen. Je kunt op die manier beter wonen, met meer ruimte en in een betere buurt.
Gedeelde woonruimte is erg gewoon voor studenten en jongeren in Zwitserland. Maar je kunt ook mensen van een jaar of 60 tegenkomen die ook woonruimte delen. Het delen van een woonruimte betekend meestal dat je een gezamenlijke keuken, woonruimte, en badkamer hebt, en een eigen slaapkamer (meestal ongemeubileerd).
Het grootste probleem blijft het vinden van een woning. Daarnaast moet je, als je er een gevonden hebt, zeker van zijn dat je goed met je huisgenoten om kunt gaan. Praat met ze, en zoek uit of hun levensstijlen compatibel zijn met de jouwe. Problemen over zaken als roken, huisdieren, feestjes, drugsgebruik, de afwas, etc. kunnen allemaal de sfeer aardig verpesten.Het is daarom een goed idee om al deze dingen van te voren te bespreken.
Contract voor gedeelde woonruimte
Wanneer je een kamer in een gedeelde woonruimte gaat huren, dan moeten alle huurders in het contract staan. Staat jouw naam niet in het contract, dan heb je kans dat je op straat komt te staan wanneer de anderen het huis verlaten.
Er bestaan websites die zich specialiseren op het samenbrengen van mensen die een woonruimte willen delen.Één daarvan is www.wgzimmer.ch (alleen in het Duits). Het studenten portaal www.students.ch heeft advertenties voor kamers en hele appartementen (Engels en Frans).