Zodra je bent ingetrokken in je nieuwe thuis, moet je een paar belangrijke dingen regelen. Dit artikel zal je helpen een begin te maken.
De Franse wet vereist een verzekering tegen schade aan een woning (assurance d'habitation), dus we raden aan dit zo snel mogelijk te regelen. Als je dezelfde verzekeraar als de laatste huurder gebruikt (vraag dit na aan de verhuurder aangezien deze vaak een kopie van het contract hebben), kan je deze gewoonlijk bellen voor de voortzetting van het voormalige contract.
Een standaard multi-risk verzekert schade door branden, stormschade of aardverschuivingen. Je kan kiezen uit verschillende opties, zoals aansprakelijkheid over anderen (responsabilité civile, bij het schaden van andere personen) en diefstal (je geeft de waarde van je persoonlijke eigendommen aan), enz.
Alles is afhankelijk van de specifieke voorwaarden in je contract. Standaard contracten zijn jaarlijks en worden automatisch vernieuwd. Het zou kunnen dat je 2-3 maanden van te voren op moet zeggen. Verzekering wordt vaak van tevoren voor het hele jaar of per kwartaal betaald. Als je het contract vóór een termijn beëindigt zou je een gedeelte van de kosten terug kunnen ontvangen van de verzekeraar.
Bijna iedereen die in Frankrijk woont moet lokale belastingen (taxe d'habitation) betalen. Je moet geregistreerd zijn bij het plaatselijke gemeentehuis maar gewoonlijk doet de verhuurder dit, aangezien deze een gerelateerde onroerendgoedbelasing (taxe foncière) betaalt.
Het hele bedrag aan taxe d'habitation wordt jaarlijks betaald door degene die de woning bezet op 1 januari. Dit betekent dat als je op 2 januari intrekt, je geen belasting hoeft te betalen tot het volgende jaar. Je zal in oktober op de hoogte gesteld worden van de betaling en de belasting moet betaald worden voor 15 december.
De bedragen verschillen afhankelijk van de grootte van de woning en wat de lokale gemeente en regionale overheid uitgeeft. Het bedrag is waarschijnlijk gelijk aan of minder dan een maand huur.
Elektriciteit en gas worden verleend door de bedrijven EDF (Électricité de France) en Engie. Als je woning al voorzien is van een gas en elektriciteitsnetwerk (zeer waarschijnlijk), moet je contact opnemen het dichtstbijzijnde EDF/GDF Suez kantoor en kan je binnen zo’n twee dagen verbonden worden. Verbindingskosten zullen rond de €15 liggen.
Beide bedrijven hebben websites met bruikbare functies:
Je kan ook naar de nationale klantenservicenummers bellen:
De energievoorziening is hetzelfde als in andere Europese landen: 220/240V en 50Hz. Gas is relatief goedkoop in Frankrijk dus een rekening voor elektrisch verwarmen zou 2-3 keer zo hoog kunnen zijn als bij gas.
Orange is Frankrijk’s belangrijkste provider en kan je verbinden met het vaste telefoonnetwerk. Voor alle andere telefoondiensten (lokaal en/of verre afstandcommunicatie, internationaal bellen, internettoegang, enz.) zijn er echter een aantal alternatieve providers. Aangezien je op dit gebied veel geld kunt besparen, hebben we een sectie aan telecom besteed, waar ook informatie te vinden is over kabeltv en internetverbindingen.
Het inzamelen van afval wordt betaald door lokale belastingen. Het aantal keren dat het ingezameld wordt verschilt, vaak dagelijks in grote steden of 2-3 keer per week. Appartementencomplexen hebben vaak een gebied voor vuilnisbakken, maar deze zijn niet altijd gescheiden voor recyclebaar afval. Glasinzamelingsbakken kunnen makkelijk gevonden worden in supermarkten en openbare plekken. De beschikbaarheid van containers voor andere recyclebare materialen hangt af van de milieuvriendelijkheid van de lokale authoriteit.
Het weggooien van gevaarlijke materialen (zoals chemicaliën, batterijen en motorolie) in normale vuilnisbakken is wettelijk verboden. Gemeentehuizen en veel supermarkten hebben prullenbakken voor gebruikte batterijen. Ongewenste medicijnen kunnen achtergelaten worden in een apotheek. Motorolie moet weggedaan worden bij een garage.
Meubels en apparaten kunnen gekocht worden in vele ketens, van megamarkten (die voordelige oplossingen bieden voor veel dingen) tot specialisten op gebieden als meubels, elektrische apapraten, kleden en andere vloerbedekkingen, DIY spullen, enz.
Als je een laag budget hebt raden we aan om kleine tweedehandszaken in je gebied te bekijken (vooral voor koelkasten en wasmachines, check www.leboncoin.fr). In Parijs of grotere steden is een andere optie rondkijken in de straten. Veel mensen zetten oude meubelstukken gewoon aan de straatkant omdat het te lastig is ze te verkopen. Soms kan je fatsoenlijke meubelstukken en werkende wasmachines, koelkasten, tv’s, enz. vinden voor niks. Een Just Landed-lid heeft op deze manier 60% van zijn flat ingericht, inclusief een 3 jaar-oude afwasmachine waar de handleiding nog inzat! Al is het ontdekken van meubels op deze manier een zeer voordelige oplossing, is het ‘dumpen’ van ongewenste dingen (zoals meubels) op de staat illegaal in veel steden. Neem contact op met je lokale gemeentehuis (mairie) als je van zulke dingen af wilt en het kan geregeld worden dat ze opgehaald worden. De avond of de dag voor de ophaaldatum is de enige tijd dat je ‘legaal’ spullen aan de straat mag zetten.