Het onderwijssysteem in Griekenland is vergelijkbaar met die van andere ontwikkelde landen in de wereld en vrij goed gezien het grote aantal leerlingen dat naar privé-scholen gaat.
De vermeende erfenis van het oude Griekse onderwijs kan aantrekkelijk zijn voor expats, en zorgt ervoor dat ze hun kinderen of zichzelf in inschrijven bij Griekse scholen. De werkelijkheid achter deze romantische opvatting is dat Griekenland een aantal educatieve hervormingen is ondergaan tijdens de vorige eeuw om met de internationale trends in het onderwijs te mee te gaan. Dat was zeker de moeite waard, want Griekenland heeft nu een gerespecteerd onderwijssysteem en een alfabetiseringsniveau van 97,16%, vergelijkbaar met dat van Argentinië en Israël.
Echter, net als elk ander land kampt Griekenland met verschillende onderwijstekorten. Hoewel de organisatie van het onderwijs in Griekenland wordt gecontroleerd door het Ministerie van Onderwijs, Levenslang Leren en Godsdienst Zaken, wat voor dezelfde kwaliteit van het onderwijs in alle scholen moet zorgen, zijn er nog grote verschillen in de kwaliteit van het onderwijs en in de prestaties van verschillende scholen. Expats in Griekenland moeten daarom zorgvuldig al deze dingen overwegen voordat ze kiezen naar welke school ze hun kind sturen.
Expats kunnen naar elke Griekse school gaan, zowel openbare als privé-scholen, en op alle onderwijsniveaus. Openbare scholen zijn ook gratis voor immigranten die permanent in Griekenland leven. Particuliere scholen zijn meestal filialen van Amerikaanse en Britse scholen en rekenen jaarlijkse collegegeld. De inschrijving in de Griekse scholen vereist in het algemeen de geboorteaktes van beide ouders en het kind, en vaccinatiecertificaat van het kind. Scholieren in Griekenland dragen geen schooluniformen. Het schooljaar in Griekenland loopt van 11 september tot 15 juni voor het basisonderwijs en van 11 september tot 30 juni voor het voortgezet onderwijs. Leerlingen gaan naar school van maandag tot vrijdag, vanaf ongeveer 8.00 uur en eindigen om 14.00 uur. Elk schooljaar heeft 175 schooldagen en vier weken schoolvakantie. De meest belangrijkste vakanties zijn Kerstmis (24 december - 7 januari) en Pasen (9 april - 22 april).
Griekenland levert een scala van peuteronderwijs, maar het is niet verplicht. Gezinnen kunnen hun kinderen inschrijven in crèches op de leeftijd van 2,5 jaar. Het verplichte onderwijs in Griekenland begint op de leeftijd van 6 met de basisschool die zes jaar duurt en gaat verder tot de de voltooiing van de onderbouw van het voortgezet onderwijs (Gymnasio in het Grieks) op de leeftijd van 15. Daarna kunnen leerlingen doorgaan op het hoger voortgezet onderwijs en kiezen tussen algemeen hoger voortgezet onderwijs (eniaio lykeio), hoger beroepsonderwijs (EPAL of EPAS) of instellingen voor beroepsopleidingen (IEK). Met een diploma van een van deze scholen kunnen leerlingen overgaan tot een hogere opleiding, aangeboden door universiteiten (Panepistimio) en technologische onderwijsinstellingen (TEI).