Hoger onderwijs (niet verplicht) bestaat uit twee systemen: universiteit en polytechnische instituties. Bij een universiteit kun je meer theorieën studeren en vakken die gebaseerd zijn op research zoals recht, wiskunde, medicijnen etc. Polytechnische instituties bieden meer beroepsvakken aan zoals verpleegkunde, accounting etc.
Collegegeld voor privé universiteiten zijn veel hoger dan het collegegeld voor publieke universiteiten en polytechnische instituties. De bedragen variëren heel erg dus het is slim om jezelf goed te informeren bij het Ministerie van Technology, Wetenschappen en Hoger Onderwijs bij hun website.
Toelatingen tot staatsuniversiteiten worden gegeven aan iedereen die zijn/haar diploma van het voortgezet onderwijs heeft behaald en de toelatingsexamens heeft behaald. Studenten die geen diploma hebben van het voortgezet onderwijs moeten een speciaal toelatingsexamen doen.
Normaal toelatingsproces: studenten moeten een toelatingsexamen doen waarbij ze hun kennis testen van wat ze geleerd hebben tijdens het voortgezet onderwijs. De resultaten worden gecombineerd met hun cijfers van het voortgezet onderwijs voor één cijfer samen.
Studenten kiezen zes universiteiten waar ze graag naartoe zouden willen gaan op volgorde van voorkeur. Niet alleen moeten de studenten de examens halen, maar ze moeten ook bepaalde eisen tegemoet komen die komen kijken bij hun gekozen vakken.
Sommige polytechnische universiteiten vereisen niet alleen een toelatingsexamen, maar ook werkervaring in het studiegebied, zoals verpleegkunde.
Buitengewoon toelatingsproces: Studenten die het niet gelukt zijn om hun middelbare school af te ronden, kunnen nog steeds het hoger onderwijs in via een buitengewoon examen proces (Exame Extraordinário de Avaliação de Capacidade para Acesso ao Ensino Superior). Hier kun je je alleen voor opgeven als je 23 jaar of ouder bent.
Aanmelders moeten een algemeen Portugees examen maken en een interview doen, waarbij hun motivatie en CV besproken worden. Afhankelijk van de vakken en de universiteit kan het zo zijn dat er schriftelijke en mondelinge examens gedaan moeten worden om toegelaten te worden. Meer informatie over hoe je je kunt inschrijven en de registratie voor examens kun je vinden op Direcção-Geral do Ensino Superior website .
Buitenlandse studenten moeten een certificaat hebben dat bewijst dat ze het voortgezet onderwijs hebben afgesloten en gehaald. Dit certificaat staat zo ongeveer gelijk aan een Portugees voortgezet onderwijs diploma (Diploma de Ensino Secundario). Het certificaat moet een stempel krijgen van de Portugese Ambassade of consulaat in je eigen land.
Buitenlandse studenten moeten ook een toelatingsecamen doen bij hun gekozen universiteit. Ook moeten buitenlandse studenten de nodige visum hebben en een gezondheidscertificaat. Van buitenlandse studenten wordt verwacht dat ze een goed woordje Portugees kunnen spreken. Sommige universiteiten geven taalcursussen.
Vanwege de EU-standaard, voorgraadse opleidingen (bachelors), (licenciatura), die langer dan vijf of zes jaar geduurd hebben, zijn veranderd naar het nieuwe drie jaar systeem.
Postuniversitaire opleidingen (pós-graduações) duren negen maanden, en masters (mestrados) duren twee jaar. Een doctoraat (doutoramentos) halen duurt minimaal drie jaar.
Evaluaties op universitair niveau worden gedaan door geschreven en mondelinge examens en coursework. Een scriptie of proefschrift moet aan het einde van elke soort opleiding geschreven worden. Deze moeten ook gepresenteerd worden aan een examencommissie. Daarna worden er vragen gesteld aan de student die gaan over het ingeleverde werk. Aan het einde van de presentatie zal de student zijn/haar cijfer ontvangen. Het cijfer zal tussen de 0 en 20 vallen en om het te halen moet je minimaal een 10 halen.
Voor Europeanen die graag in Portugal willen studeren is Erasmus een interessante optie. Als student aan Erasmus hoef je niet extra geld te betalen aan de universiteit in het land waar je op Erasmus bent. Ook krijg je een gift wat je kan helpen met het betalen van levensonderhoud.
De meeste openbare universiteiten in Portugal zijn onderdeel van het Erasmus geheel. Coimbra, Lissabon en Porto zijn het populairst, maar zij hebben dan ook veel plek.
Voor meer informatie over hoe je deel kan nemen aan een Erasmus uitwisseling, neem dan contact op met de Erasmus contactpersoon op je huidige universiteit. Erasmus is met de jaren steeds populairder geworden en hierdoor zijn er meer plekken gekomen, maar zijn er ook meer studenten met interesse!
Portugal's universiteiten doen niet alleen mee aan het Erasmus programma. Ook zijn er uitwisselingen tussen Portugese families en families uit andere Europese landen. Hier volgen een paar van zulke programma's: Erasmus Mundus , Jean Monnet , Edulink , European Union- United States Atlantis Programme en IIC . Vraag aan je huidige universiteit met welke programma's zij samenwerken.