Zich inschrijven aan een Turkse universiteit

Applicatie en onderwijs

Turkije heeft meer dan 100 universiteiten, zowel openbare als private. Om zich te kunnen inschrijven moeten studenten een ingangsexamen afleggen. Men kan zowel vragen over wiskunde als over filosofie krijgen.

Turkse studenten kunnen dit examen afleggen in hun laatste jaar van het middelbaaronderwijs. Het examen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) bestaat uit multiple-choice vragen en omvat twee delen. Het score systeem is eenvoudig: er zijn 4 mogelijke antwoorden waarbij er slechts 1 juist is. Het eindresultaat is het totale aantal juiste antwoorden.

Critici beweren dat ÖSS een onprecieze en oneerlijke manier is om de bekwaamheden van studenten te testen. Niettemin blijft het de meest praktische manier om uit 1,5 miljoen kandidaten 500000 studenten te selecteren.

Als je het goed doet bij deze examens kan het resultaat gepubliceerd worden in de lokale kranten. De niet-geslaagden volgen meestal privé-lessen en herdoen de test. Studenten doen meerdere pogingen totdat ze uiteindelijk slagen of opgeven.

De scores wijzen uit naar welke universiteiten de studenten mogen gaan en welke vakken ze mogen volgen. Doktersstudies vereisen de hoogste scores. Studenten mogen dan vrij kiezen naar welke universiteit ze gaan.

Als buitenlander zich inschrijven aan een Turkse universiteit

Om te studeren aan een Turkse universiteit moet je eerst over de nodige Turkse taalvaardigheid beschikken. Ondanks de lessen in het Engels worden gegeven, zal je het waarschijnlijk moeilijk hebben om vrienden te maken, samen te werken en professoren te ontmoeten als je geen Turks praat.

Je zal ook een ingangsexamen moeten afleggen. Voor buitenlanders is dit het Yabancı Öğrenciler Sınavı (Foreign Students Exam, YÖS). Deze test wordt aangeboden in Ankara, Turkije en in bepaalde vreemde landen. De YÖS kan men in juni afleggen. Raadpleeg het Student Selection and Placement Centre  , of Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), om de verschilende examencentra en inschrijvingsprocedures terug te vinden. Één jaar voor je begint te studeren in Turkije moet je de test afleggen en je moet score 45 of een hogere score behalen.

Als je wilt kan je de SAT vervangen door YÖS. Je moet tenminste 1200 punten verdienen (het schriftelik gedeelte niet meegerekend) en 650 punten voor wiskunde om naar een Turkse universiteit te mogen gaan.

Buitenlandse studenten die voldoen aan deze voorwaarden mogen zich inschrijven in de door hen gekozen Turkse universiteit, hoewel ze een studentenvisum moeten aanvragen. Als je het kind bent van een buitenlandse diplomaat, heb je geen studentenvisum nodig.

Buitenlandse studieprogramma's

Turkse universiteiten hebben partnerschap met verscheidene buitenlandse studie organisaties, o.a. Socrates-Erasmus  en CIEE . Bovendien sponsoren ze directe uitwisselingen met Turkse tegenhangers. Meer info kan je vinden op heb web of in kantoren voor buitenlandse studies.

Opleidingskosten

De kosten variëren volgens universiteit. Meestal bedragen ze tussen 500 en 7500 Turkse lira per jaar. Sommige buitenlandse studenten kunnen dit goedkoop vinden en anderen duur.

Universiteiten rekenen bijkomende kosten aan voor het verblijf, hoewel dit vaak niet veel is. In vele gevallen bedragen de kosten voor inwoon een kleine 100 lira per maand. Buitenlanders betalen iets meer.

Studenten die geen accommodatie hebben binnen de campus betalen meer voor hun huisvesting. Het huren van een appartement kost tussen 250 en 500 lira per maand. Buitenlandse studenten kunnen proberen om te onderhandelen met hun huurbazen voor een betere prijs.

Turkse universiteiten krijgen steeds meer steun van grote organisaties. Zo krijgen ze beurzen, afhankelijk van de behoeften van de student. De bedragen en verwerkingen voor de aanvragen variëren bij deze beurzen. Als je een studiebeurs wenst kan je het kantoor raadplegen voor buitenlandse studies in je thuisland.


www.justlanded.com © 2003-2025 Just Landed