Een beginnersgids voor Zwitserland

...en Zwitserse mensen

Zwitserland is dat kleine landje dat altijd een andere kleur op de kaart van de Europese Unie heeft. Je vindt er heerlijke kazen, de beste chocolade, horloges, treinen die op tijd rijden en banken met veel geld!

Er zijn maar weinig bezoekers die niet opmerken hoe schoon en goed georganiseerd Zwitserland is. Nog meer verrassend zijn de velen idiosyncrasies van de vreemde mix mensen met hun rare gebruiken en schuilkelders (een wettelijke voorschrift, alhoewel de meeste tegenwoordig worden gebruikt als wijnkelder).

Het land staat bekent om hun neutraliteit en onafhankelijkheid, deze hebben ervoor gezorgd dat Zwitserland nietdezelfde ideëen draagt als andere landen in Europa, daarom is Zwitserland niet lid van de Europese Unie. Tegenwoordig betaalt Zwitserland ook geld aan de EU, delen degemeenschappelijke markt en zijn goed geïntegreerd in de economie van hun buurlanden. Zwitserland heeft geen zeggenschap, maar hierdoor blijven ze ook onafhankelijk. De meeste zijn hier erg blij mee. Veel eurosceptische mensen geven Zwitserland als voorbeeld om aan te geven dat zij geen 50.000 bureaucraten nodig hebben die tussen Brussel en Straatsburg reizen om hiermee tevredenheid te creeën.

De taalkwestie is soms wat gecompliceerd in sommige plaatsen. The officiele talen (geteld vanuit het aantal sprekers) zijn Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (een taalwetenschappelijke eigenaardigheid afkomstig van het Latijns). Als je Duits, Frans of Italiaans spreekt dan zul je waarschijnlijk de Zwitserse versie ook verstaan, alhoewel er wat verschillen zijn in vocabulair en accenten die het wat moeilijker kunnen maken. Zwitserse mensen zijn meertalig, het komt daarom voor dat mensen 3 of 4 talen vloeiend spreken, en met Engels kom je ook vrij ver.

De geografie in Zwitserland en de vreemde politieke geschiedenis hebben voor de diversiteit gezorgd. Omringd door zwaargewichten werd Zwitserland onafhankelijk in 1291 als een confederatie en in 1848 werd het een federatie. Betrokkenheid in de politiek staat voor veel Zwitserse mensen hoog in het vaandel; voor de helft van de 26 kantons is het verplicht om te stemmen. Referendums worden regelmatig over veel verschillende onderwerpen gehouden, waar mensen uit Zwitserland graag bij worden betrokken, dit geldt ook voor politieke en sociale vlakken.

Wanneer je een Duitse Zwitser vraagt naar zijn/haar mening over Zwitserland dan krijg je waarschijnlijk een kort, beknopt en gestructureerd antwoord. Vraag je dit aan een Franse Zwitser dan kan het wat langer duren, het antwoord zal ongeveer zijn: ¨ehm¨ of ¨bon bien¨ en na een paar glazen witte wijn krijg je de vóór en de tegens. Een Italiaanse Zwitser zal je waarschijnlijk uitschelden om je niet-mode-bewuste kleding, beperkte conversationele vaardigheden of geeft je helemaal geen antwoord.

Met humor moet je altijd oppassen. De goede ¨burgers¨ van Zurich staan niet bekend om hun zorgenloze benadering, dus wanneer je begint met lollig doen zul je waarschijnlijk even moeten wachten voordat er een glimlach ontstaat. Mensen ontmoeten is een formele gebeurtenis en het duurt altijd even voordat mensen relaxed zijn. Franse Zwitsers hebben veel weg van hun taalkundige buren; ze zijn meestal onverspelbaar, dus ben voorzichtig. Italiaanse Zwitsers zijn over het algemeen spraakzamer, spreker harder en zijn meer open.

Maar al met al voelen Zwitserse mensen in welk kanton dan ook zich ¨een Zwitser¨. Ze kunnen erg conformistisch zijn, zien geen problemen en zijn langzaam in het maken van beslissingen. Ze zijn een van de schoonste, rijkste, veiligste, aangename en goed georganiseerde landen in de wereld. Het enige waar je Zwitserland van kunt beschuldigen (niet kijkend naar al het geld wat van dubieuze bronen komt) is het feit dat Zwitserland zo perfect is dat het soms een beetje onbreekt aan levendigheid aan diversiteit en ordeverstoring!



www.justlanded.com © 2003-2025 Just Landed