Er zijn vele manieren om naar een job te zoeken in het VK. Hieronder staan de belangrijkste opgesomd.
Internet: De laatste 10 jaar is de online arbeidsmarkt sterk gegroeid en in het VK zoeken vele mensen naar werk via het internet, vooral jonge mensen en graduaten. Op online wervingssites kan je zoeken volgens criteria, zoals sector, salaris en regio. Je kan ook je CV op websites plaatsen zodat bedrijven, die op zoek zijn naar kandidaten met specifieke vaardigheden, je kunnen terugvinden.
Kranten & Tijdschriften: Kwaliteitskranten zoals The Times, The Daily Telegraph, Financial Times, The Independent en The Guardian hebben talrijke jobaanbiedingen. Deze zijn vooral bestemd voor stafleden en professionelen. Ook worden er bepaalde secties toebesteed aan specifieke beroepen, vb. lesgeven, computers, media. In Londen kan je de volgende kranten lezen: the Evening Standard (vooral voor jobs in bedrijven), Metro en Loot voor jobs op een lager niveau.
Rekruteringsbureaus: De meeste agentschappen specialiseren zich in een bepaald domein zoals computers, verpleegkunde, secretariaat-onthaal, boekhouding, catering, bouw enz... Er zijn ook headhuntingbureaus die aangeworven zijn door grote bedrijven om stafleden, managers of professionelen te rekruteren. Anderen handelen enkel met tijdelijk personeel (temps), en kunnen werk voor jou vinden in een kantoor of als babysitter, kok, tuinier, bewaker of een andere soort job. Om een agentschap te vinden kan je kijken bij de sectie “tewerkstellingskantoren” in de gouden gids of consulteer deze website voor een lijst met agentschappen en hun specialiteit.
Jobbeurzen: Om te beginnen kan je eens naar een jobbeurs gaan. Daar vind je meestal veel werkgevers die zich specialiseren in een specifieke sector. Je kan gewoonlijk solliciteren door je CV op te sturen en werkgevers beslissen dan wie ze willen ontmoeten op voorhand. Ook kan je een afspraak maken om informatie te krijgen over jobvooruitzichten in verschillende bedrijven.
Spontane sollicitaties: Als je geïnteresseerd bent in een specifiek bedrijf kan je een spontane sollicitatie doen. Deze sollicitatiebrieven worden bewaard totdat er een arbeidsplaats vacant komt.
Kamers van Koophandel: Contacteer de lokale Kamer van Koophandel van je thuisland in het VK. Zij vragen vaak naar kandidaten en hebben soms een databank met vacante jobs. Een Kamer van Koophandel heeft meestal een lijst van bedrijven van je thuisland die zaken doen in het VK.
Jobcentra: Deze kan men terugvinden in elke stad en leggen voornamelijk de nadruk op niet-professionele jobs. Ze hebben gegevensbanken van lokale, nationale en Europese vacatures en weten alles over lokale werkgevers en hun behoeften. Bovendien kunnen de adviseurs je helpen met de diverse aspecten van het zoeken naar arbeid. Gewoonlijk hebben zij kranten, boeken, brochures en internettoegang om je zoektocht naar werk te ondersteunen.
Netwerken: Het aan een job geraken heeft soms te maken met de juiste mensen kennen of op de juiste plaats zijn op het juiste tijdstip. Je kan je bij een club voor expats voegen of een sociaal evenement bijwonen, als je denkt dat je hier mensen kan ontmoeten die je verder kunnen helpen bij je zoektocht naar werk. Leg zoveel mogelijk contacten en laat mensen weten dat je op zoek bent naar een job.