Of je nou in Frankrijk of in je thuisland verzekerd bent, je bent meestal verplicht om medische kosten te betalen als deze voorkomen, bijvoorbeeld bij het bezoeken van een dokter, het kopen van voorgeschreven medicijnen en voor medische onderzoeken. Je kan dan een vergoeding vragen bij je zorgverzekeraar.
Een gewone dokter zal zo’n €20-35 per uur rekenen voor een bezoek, een specialist €25-60, maar deze kosten worden meestal gedeeltelijk of geheel vergoed. De kosten zijn vaak hoger in de nacht of in het weekend - een bezoek aan huis is ook duurder.
Als je een internationale ziektekostenverzekering hebt, moet je zorgvuldig al je documenten met betrekking tot medische behandelingen en facturen van je uitgaven in Frankrijk bewaren. Maak kopiën en zend de originele naar je verzekeraar, terwijl je alle andere vereisten opvolgt die je verzekeraar van je zou kunnen vragen.
Als je bent ingeschreven bij de Franse sociale zekerheid, moet je een een compleet ingevuld formulier (feuille de soins) naar je CPAM (Caisse Primaire d'Assurance Maladie) sturen. Deze worden vertrekt door je doktor of gezondheidszorginstelling. Zorg voor een kopie van dit formulier voor het geval dat je het kwijtraakt. Als je je eerste claim doet moet je je bankgegevens, RIB (Relevé d'Identité Bancaire) genoemd, bijsluiten, zodat de betaling gedaan kan worden. Vergoeding duurt meestal zo’n twee tot drie werken en je kan dit online checken op www.ameli.fr (je ontvangt toegangsgegevens in de documenten uitgegeven door CPAM).
Als je een Carte Vitale hebt en de dokter (of gezondheidsinstelling) verbonden is met de sociale zekerheid, is het mogelijk dat je alleen het niet-vergoede gedeelte hoeft te betalen in plaats van dat je het later geld terug moet vragen.
Voor sommige medische kosten (zoals tandheelkundige of orthopedische prothesen), moet je van te voren goedkeuring krijgen van je CPAM om er zeker van te zijn dat je latere terugbetaling ontvangt.
Een groot percentage van medische kosten wordt vergoed als je ingeschreven bent bij de Franse sociale zekerheid, maar de meeste van voorgeschreven medicijnen en diensten worden niet volledig vergoed. De exacte verdoeding hangt af van het (familie)inkomen van de individuele patiënt. Een aantal algemene vergoedingniveau’s zijn:
De overgebleven medische kosten die niet worden vergoed door de Franse sociale zekerheid - Ticket modérateur genoemd - zijn voor eigen rekening. Dit is waarom de meeste mensen - bijna 80% van de Franse bevolking - kiezen voor een aanvullende particuliere verzekering (mutuelle, assurance complémentaire), dat ongeveer 2.5% van hun inkomen omvat. Deze extra dekking vergoedt geheel of gedeeltelijk de kosten die niet betaald worden door de algemene sociale zekerheid. Sommige werkgevers betalen alle of een gedeelte van de extra dekking voor de werknemer. In onze bedrijvengids kan je een lijst vinden van een aantal zorgverzekeraars.