Oostenrijk is sinds 1995 lid van de EU (Europese Unie) – daarom is het erg makkelijk voor EU-inwoners om te wonen en werken in Oostenrijk. Wanneer je niet een EU-inwoner bent reken dan op een hoop papierwerk en bureaucratische rompslomp, wees daarom voorbereid gedurende het proces voor een werk- en verblijfsvergunning. De voorwaarden verschillen per land – maar over het algemeen zijn de regels en voorwaarden aangescherpt, waardoor het aantal buitenlanders die naar Oostenrijk komen elk jaar afneemt.
Als je een EU-inwoner bent kun je ten alle tijden naar Oostenrijk komen om te werken en wonen. Binnen drie dagen na aankomst moet je je melden bij het dichtsbijzijnde politiebureau – een snel en makkelijk proces. Dit geldt ook voor mensen uit niet-EU landen. Pas op – wanneer je geen EU-inwoner bent moeten alle formaliteiten zijn afgehandeld voordat je je meldt bij de politie. Dit betekent dat je alles moet afronden in het land van herkomst – er is geen andere weg.
Het proces voor EU-inwoners
Je kunt Oostenrijk binnenkomen zonder visa of verblijfsvergunning. Je hebt ook geen werkvergunning nodig. Wanneer je langer dan drie maanden in Oostenrijk verblijft moet je een aanvraag doen voor een speciale ID pas (EWR-Lichtbildausweis), dit is inclusief een verblijfsvergunning. Wanneer je geen werk hebt op dat moment, dan krijg je een zes maanden verblijfsvergunning, met werk krijg je een vijfjarige vergunning. Je registratie bij de lokale politie of het regionaal registratie kantoor is je enige verplichting die je binnen drie dagen na aankomst moet afhandelen.
Het proces voor niet EU-inwoners
Om als niet EU-inwoner in Oostenrijk te werken vergt veel tijd, hierbij moet je verschillende stappen ondernemen en het hangt af wat je van plan bent te doen in Oostenrijk. Houdt er nogmaals rekening mee dat alle formuliteiten vanuit het land van herkomst geregeld moeten worden.
Er zijn verschillende visa opties voor Oostenrijk:
Klasse C visum – Toeristenvisum
Dit is het meest toegankelijke visum voor bezoekers; dit visum is bedoeld voor een verblijf van drie maanden en geeft je toegang tot alle landen die bij het Schengen verdrag zijn aangesloten. De benodigde documenten zijn de volgende:
- Één pasfoto
- Geldig paspoort (minimaal 6 maanden)
- Vervoersticket of reserveringsbevestiging
- Bevestiging van hotel of een uitnodiging
- Bewijs van voldoende inkomen
- Bewijs van zorgverzekering gedurende het verblijf
Het is aan te raden om een begeleidende brief voor je visum bij te voegen van een institutie of bedrijf je kent in Oostenrijk. Houdt er rekening mee dat het niet is toegestaan om in Oostenrijk te werken met een klasse C en D visum.
Klasse D visum
Dit is een speciaal visum voor Oostenrijk. Het is een visum geldig voor 6 maanden. Ook met dit visum heb je toegang tot alle EU-landen die aangesloten zijn bij het Schengen verdrag - maar slechts gedurende 5 dagen om Oostenrijk te bereiken. Je moet het Oostenrijkse consulaat contacteren in jouw land van herkomst om een visum aan te vragen.
Het Schengen verdrag
Oostenrijk is aangesloten bij het Schengen verdrag, de volgende landen zijn hier ook bij aangesloten België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Italië, Portugal, Spanje, Griekenland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland, Roemenië, Bulgarije en Liechtenstein. Zodra je een Schengen visum hebt kun je automatisch reizen door alle genoemde landen. Dit geldt ook voor een Klasse C visum (toeristenvisum) voor een maximum van 90 dagen – dit is een goede manier om Europa te leren kennen.