Verhuizen

Tips en trucs bij het intrekken

Verhuizen

Wanneer je eindelijk gaat verhuizen zullen er een aantal dingen aan het licht komen die heel anders werken dan in je eigen land gewend bent.

gas, water en elektriciteit

Water: water wordt normaal gesproken maandelijks, samen met de huur in rekening gebracht. Water in Duitsland bevat vaak veel kalk welke op veel van de apparaten in je huis kunnen aankoeken op de verwarmingselementen. Hiervoor zijn verschillende types filters te verkrijgen.

Elektriciteit en gas: elke huurder is afzonderlijk verantwoordelijk voor zich te registreren bij de lokale leverancier van gas. De huisbaas of conciërge kan je vertellen welke je aan moet nemen.

De energieprijzen in Duitsland zijn een van de hoogste in Europa. Het makkelijkste om te doen is de lokale leverancier kiezen, maar je kan er ook tussen vele andere leveranciers kiezen, zoals voor nucleaire of ecologisch verantwoorde energie. De volgende websites kunnen je in de goede richting wijzen bij het kiezen van de juiste leverancier: www.billig-strom.de , www.stromtarife.de  en www.stromtip.de .

De stopcontacten leveren 220 Volt op 50 Hertz Wisselstroom (AC). De gebruikelijke twee plug stekkers kunnen worden gebruikt.

Olie- en kolenverwarming: wanneer er een centrale verwarming geïnstalleerd is, zullen de stookkosten hiervan op de maandelijkse rekening verschijnen afhankelijk van de grootte van je kamer en samen met de huur. Wanneer er alleen voor jouw verdieping een verwarming aanwezig is, of je hebt een individuele verwarming, worden de stookkosten ook voor de desbetreffende eigenaren in rekening gebracht. Het bovenstaande geldt niet wanneer je warmmiete betaald.

Het scheiden van afval

In Duitsland is het erg gebruikelijk om goed voor het milieu te zorgen en er wordt van je verwacht om altijd je afval te scheiden. Er zijn verschillende afvalbakken voor glas, papier, en verpakkingsmateriaal voor elk appartementenblok en GFT afval wordt vaak apart opgehaald. De rest van het afval dat niet in de vorige categorieën past wordt met de  Restmüll (restafval) opgehaald.

Chemicaliën: alles wat gif of chemicaliën bevat (koelkasten, verf, batterijen, etc.) mag niet bij het normale afval worden gezet en dient naar een aparte opslagplaats te worden gebracht. Vraag de huisbaas of de conciërge of kijk in de gouden gids waar zo´n stortplaats zich bevind. Ook kunnen batterijen vaak in elektronica winkels, supermarkten of scholen worden ingeleverd.

Grofvuil: oude meubels en grote elektrische apparaten worden afhankelijk van de plaats waar je woont soms op verzoek of soms van te voren aangekondigd opgehaald. Kijk voor deze data in de lokale Bezirksamt (district kantoor) of vraag naar de data wanneer de Sperrmüll (grofvuil) wordt opgehaald.

Kleren: oude schoenen en kleren kunnen vaak in de daarvoor bestemde containers worden gegooid. Meerdere malen per jaar komt het rode kruis en andere organisaties ze leeghalen om ze vervolgens weer te verstrekken aan de armen. De adressen waar je deze containers kan vinden staan in de gouden gids of vraag het aan de conciërge.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: